En annorlunda verklighet…

rumänien-hjälpossatthjälpa

Om en månad befinner vi, 7 ungdomar från Kaxholmen, oss i Albesti, Rumänien. Där kommer vi finnas för att hjälpa unga romer och stötta dem att komma ur den nedåtgående spiral de befinner sig i. I Albesti bor några av de allra fattigaste och mest utsatta romerna – ungefär 65 familjer som lever utan varken el eller vatten i huset, med en bäck utanför huset att tvätta sig i och på endast tiggeri och kriminalitet. 

Tillsammans med organisationen Metro Ministries kommer vi under två veckor finnas i och omkring denna by och anordna läger för barnen. En vecka gör vi ett dagläger och den andra veckan åker vi iväg till de rumänska bergen med ca 70 barn. Hur kan då ett läger hjälpa familjerna ur fattigdomen? Många av de romer vi möter saknar eller har mycket dålig självkänsla. De blir spottade på av den rumänska befolkningen och man har svårt att se att man själv skulle kunna åstadkomma något annat i sitt liv än familjebildande och kriminalitet. Vårt jobb är därför att visa barnen kärlek och få dem att förstå hur värdefulla de är. Vi tror att den som inser sitt värde på insidan också börjar att bry sig om sitt yttre, sin hygien, sin omgivning och sin miljö. Vi tror också att man då finner mod och styrka att gå utanför sin bekvämlighetszon, utanför det romska samhället och orkar tackla blickarna från den rumänska befolkningen.

Under lägren berättar vi också om vår tro på en Gud som förlåter de fel vi gjort, som gör oss hela på insidan och tar bort skam och skuld. En Gud som många romer behöver höra om. Den älskande och förlåtande guden ger människor hopp att orka kämpa trots den nöd de befinner sig i. 

Vi som åker på resan ställer upp som volontärer och betalar själva vår resa. Vill du vara med och bidra till detta projekt kan du vara med och ge din gåva! Du ger den på Bg 525-2325 eller via Swish 123 123 74 03. Märk din betalning med ”Rumänien”.