Efterlängtade vändpunkter

 Vi har ändrat våra klockor till vintertid. Dagarna blir kortare och kortare. Höstens färgglädje är över, de vissna löven virvlar runt och åkrarna ligger bruna och upplöjda. Det är mörkt och ”värre” ska det bli för att citera statsminister Löfvén. Det är inte bara höstmörkret som ska bli värre. Det gäller både samhälle, miljö och corona. Löfvéns ord den 16 nov vid pressträffen dröjer sig kvar: ”Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre.” Frågorna är många om hur vi ska orka och när det ska vända.

Naturens efterlängtade vändpunkt vet vi kommer den 21 dec med Vintersolståndet. Coronans vändpunkt måste vi arbeta på. ”Gör din plikt och ta ditt ansvar!” sa Löfvén. Samma sak gäller miljön. Det är som om vårt miljöansvar kommit i skymundan. Jag brukar reservera böcker på biblioteket. En ny till synes mindre viktig roman hade 178 låntagare som stod i kö för att få läsa den. Erika Bjerströms nyutkomna bok, ”Klimatkrisens Sverige, så förändras vårt land från norr till söder”, hade ingen kö alls. Det kändes sorgligt men jag kunde låna den och miljökrisen kröp närmre än förut. Ett helt kapitel ägnades åt uppvärmningens konsekvenser i Norrköping, dit som min dotter med familj nyss flyttat. För våra barn och barnbarns skull, för jordens skull, måste vi kämpa för att nå en vändpunkt.

Det finns en vändpunkt som vi inte behöver kämpa för att nå och ovisst vänta på att den ska komma. Den har redan skett – historiens stora vändpunkt. Den skedde när Jesus föddes. Jesu inträde i världen blev utgångspunkt för vår tideräkning. Vi håller noga reda på vad som hände före Kristi födelse och efter. Varje gång vi drar ett almanacksblad markerar vi att han har kommit till oss. Vi behövde inte arbeta för hans ankomst. Gud ordnade det. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son”, läser vi i Joh 3:16. Det har vänt. Vi fick livet som en kärleksgåva och verkligt liv kan inte finnas till på något annat sätt. Det kan inte bli bättre. När vi tänder adventsljusen ett efter ett så låt oss tacka för att han har kommit.

Mörkret runt omkring oss känner vi av på olika sätt. En del av oss har haft en lättsam vägsträcka att gå. Andra har haft en svår och mödosam vandring. Må advent och jul bli en tid då vi får kraft att orka vidare, en tid då änglabesök och stjärnor får fylla oss med hopp, ljus och glädje.

Himlen är oss kär uti mörkrets dalar,
ljuset från Guds kärlek lindrar vårt besvär.

Evigt nära Gud hjärtat stilla svarar:
Komme så Ditt rike, Herre, här och nu.

Bakom korsets träd löftet ännu lyser,
det är Stjärnans budskap: Herren är på väg!

Natten syns inpå som en morgonrodnad,
underbara sanning: Mörkret skall förgå.

(Bo Setterlind)

 

/Lisbeth Rubensson

 

Fira gärna adventsgudstjänst med oss på söndag kl 10.00.
Du hittar den på kyrkans Youtube-kanal eller via länen under ”inspelade gudstjänster” på hemsidan.

Medverkande:
Melina Tengblad och Andreas Sköldmark
Sång och musik: Linnea Stenmarker, Maria Gustafsson, Ann-Sofi Elonsson och Anna Nilsson.

Söndagens bibeltexter:

Matt 21:1-9
Sakarja 9:9-10
Romarbrevet 13:11-14