Grön Kyrka

Bråttom – men inte kört

Orden är Stefan Edmans, från hans bok med samma titel.

I den finns både förtvivlan och hopp. Han skriver: ”Med dagens trend ser världen ut att kunna landa på tre graders medeltemperaturökning omkring år 2100. Därför behövs det nu snabbt fler och skarpare åtgärder.” Vad 3 graders ökning skulle betyda vet ingen riktigt idag, och tre graders ökning globalt betyder omkring 6 grader i Sverige.

Men Stefan Edman vill också ingjuta hopp. Mycket sker i teknikutveckling, utbyggnad av förnybar energi och förändring av livsmönster. Han skriver att tekniken och det personliga initiativet är de två årorna till förändring. Företag och våra politiker måste hålla i den ena åran. Den andra är din och min. Ska vi komma dit vi vill så behöver båda årorna vara igång. Därför behöver vi påverka våra beslutsfattare, globalt, nationellt och lokalt, men också göra det vi själva kan. Hålla igång den egna åran. Solceller på tak till hus och kyrkor är ett hoppets tecken!

Julen närmar sig. I vårt land har det i mångt och mycket blivit en konsumtionens högtid. Mat, kläder och prylar. Här behöver vi fatta tag i hoppet åra. Tänk om julhandeln kunde minska detta år. Kanske skulle julglädjen då bli större? Minns att om alla levde som vi skulle det behövas drygt 4 jordklot – och vi har bara ett! Handla mindre och mer klimatsmart. Ge bort “gröna” julklappar! Ta tåget till släktkalaset. Gör en god broccolisallad på julbordet. Fler tips kommer nedan.

(Apropå konsumtion: Vi svenskar köper i genomsnitt 50 plagg per år. Använder dem sju gånger (!) fast de håller för 200 gånger. 30 % av kläderna hänger bara i garderoben och används aldrig…)

“I varje bit bröd
jag tar i munnen
finns alla människor
hela jorden, hela himlen
och alla stjärnorna”
Göran Sonnevi

Källa: Bråttom men inte kört. Frågor och svar om klimatet. Stefan Edman.
Votum förlag 2020

Det kan du göra i juletid!

När det gäller julklappar:
– Något begagnat. Kika på Blocket, Tradera, fråga din grannar… (men köp inte plastleksaker tillverkade före 2013, de kan innehålla ämnen som nu är förbjudna)
– Något hemmagjort. Hemstickat är årets julklapp! En påse hemlagat godis till fredagsmys framöver, eller varför inte presentkort på hembakat nygräddat bröd att beställa när det passar?
– En gåva till en organisation som gör något bra. Plantera träd, ge barn möjlighet till skolgång, bidra till drägligare villkor i Ukraina, världsnaturfonden…
– Ge av ditt kunnande och din tid. En trädgårdsdag eller läxläsning, förrådsstädning eller klädlagning, eller sortering av digitala bilder…
– Ge bort en upplevelse. Kanske en fsketur, eller vandring med grillning i skogen. En tågresa, teater, konsert eller varför inte en mysig hemmakväll med hemlagat och goda vänner…
– Miljömärkta presenter. Handla närproducerat, eller presentkort. Rekoshoppen och andra handlare som hjälper dig genom sitt sortiment. Välj miljömärkt: Svanen, Rättvisemärkt, Bra miljöval. Eller kanske Stefan Edmans bok?
– Gör ett julklappslotteri. Kanske räcker det med varsin julklapp? Lotteriet gör det spännande och roligt – vem får den hemstickade slipsen detta år?Kika gärna här för tips på en grön och hållbar jul:

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/10-basta-knepen-for-en-gron-jul/https://www.landleyskok.se/recept/recept-till-ett-gronare-julbord

EN GRÖN KYRKA – FÖR ETT HÅLLBART LIV

Vi befinner oss i en global kris – utöver Ukrainakrig, Coronapandemin mm. En kris som våra barn kommer att bära konsekvensen av. Temperaturen stiger, isar smälter, havsnivån höjs och insekter och djurarter utrotas. Vårt förvaltarskap av den här sköna, blå planeten, måste ta en ny riktning.

Därför vill Equmeniakyrkan Kaxholmen vara med i omställningen till ett hållbart liv där vi värnar skapelsen och våra medmänniskor.
Ett hållbart liv förutsätter en hållbar utveckling som ställer oss inför vårt ansvar och utmanar hela vår tillvaro; som enskilda, som kyrka och som en del av samhället.

Vår utgångspunkt är förvaltaruppdraget (1 Mos 1:1:28, 2:15), kärleken till vår nästa (Joh 13:34) och omsorgen om de mest utsatta (Matt 25:34-36), men också i Agenda 2030 (FN:s globala utvecklingsmål). Konkret innebär detta att allt vi gör, och alla våra beslut, ska genomsyras och bäras av hållbarhetstanken – miljömässigt, socialt, ekonomiskt och andligt.

Vi som kyrka uppmuntrar enskilda i församling, förskola och Equmenia att göra detsamma. Som kyrka arbetar vi för att relationerna till Gud, skapelsen och våra medmänniskor fördjupas. En kyrka där hela livet får rum.

Equmeniakyrkan Kaxholmen är delaktig i nätverket Grön Kyrka.

Grön kyrka

Grön kyrka ett nätverk för alla kyrkor och församlingar som vill ta några steg till mot en hållbar värld. Vill du veta mer om hur vi arbetar med dessa frågor, eller var med i gruppen som träffas några gånger per termin? Kontakta någon av medarbetarna i kyrkan så lotsar de dig vidare.

Länkar

Grön kyrka nationellt
God Jord – kristna för miljö och rättvisa
Brobygge – nätverk för hållbar miljö och andlighet