Vårt engagemang för andra

Politikerbesök 2018

Eftersom det är valår vill vi ge plats för politiska frågor också i vår kyrka. Det gör vi genom att bjuda in kristna representanter från de åtta riksdagspartierna till samtal i samband med kyrkkaffet efter gudstjänsten. Det kommer en representant per tillfälle. Under 20 minuter samtalar vi om frågor som rör människovärde, miljö, fred, ekonomi m.m. Grundfrågan är: Vad finns det koppling mellan personens tro och dess politiska engagemang? Det blir också tid för frågor från er som lyssnar, så ha gärna med dig en fråga.

Vår förhoppning är att dessa samtal och frågestunder ska lyfta viktiga värdefrågor och hjälpa oss att se kopplingen mellan vår tro och våra politiska ställningstaganden.
Vi gästas av:

8 april Bert-Åke Näslund från Moderaterna (M)
6 maj Mats Rappe från Miljöpartiet (MP)
27 maj Samuel Godrén från Sverigedemokraterna (SD)
3 juni Thordis Samuelsson från Vänsterpartiet (V)
10 juni Axel Lindqvist från Centerpartiet (C)
12 augusti
Emma Carlsson Löfdahl från Liberalerna (L)
19 augusti
Thomas Strand från Socialdemokraterna (S)
Mattias Ingeson från Kristdemokraterna (KD)

Vårt uppdrag i världen

Vi är en del av en världsvid kyrka och att verka internationellt spelar en stor roll för vilka vi är som samfund. Equmeniakyrkan riks har en relation med kyrkor i flera delar av världen sedan många år tillbaka och arbetar idag i omkring 30 olika länder.

Det internationella arbetet omfattar flera aspekter: det diakonala och det kyrkliga. Det diakonala arbetet handlar om fattigdomsbekämpning, att jobba med utveckling på olika sätt, skapa förutsättningar för utbildning och att ge sjukvård, för att ge några exempel. Det andra benet är det kyrkliga där vi arbetar med teologisk utbildning, att grunda församlingar och vara ett stöd till redan befintliga kyrkor. Vi arbetar främst genom lokala organisationer på plats i olika samarbetsländer eftersom det är effektivt och ger bra resultat. Equmeniakyrkan arbetar också med mission genom att sända och ta emot missionärer, vilket ger värdefulla utbyten över gränser.

I Equmeniakyrkan Kaxholmen vill vi också vara vända mot världen. Jesus kallar oss att älska vår nästa, inte bara i ord, utan också i handling.

Just nu är en av församlingens yngre medlemmar, Maja Folkesson, i Zambia på en missionsresa genom en utbildning. Läs gärna om deras arbete och erfarenheter där i bloggen: http://zambistorier.blogg.se/ och hennes hälsning här nedan.

INSAMLING TILL MISSION I ANDRA LÄNDER

KLÄDINSAMLING TILL RUMÄNIEN

FAIR TRADE

SYFÖRENINGENS BABYPAKET

TILL RUMÄNIEN MED METRO MINISTRIES

VÄNFÖRSAMLING I RYSSLAND

UGANDA CHILD CARE
Vårt ungdomsarbete – Equmenia stödjer Uganda Child Care genom att vi samlar in pengar på våra olika aktiviteter och skänker. Störst bidrag ger vi genom 10% av det vi får in på den årliga julmarknaden.

DIAKONIA!

Majas hälsning från Zambia

Hej kyrkfamiljen!

Som flera av er vet har jag under året gått bibelskola på Götabro utanför Örebro. Just nu sitter jag i 35 gradiga Zambia där jag gör min tremånaderspraktik. Det känns som att jag kom hit förra veckan men nu har redan  två månader gått. Jag hade inte kunnat föreställa mig hur det skulle vara att leva här, det är så stora kontraster mot Sverige och vardagen hemma – på alla sätt. Vi bor i en by som heter Mpongwe som ligger ett par timmar utanför den större staden Ndola.

I byn finns ett relativt stort missionssjukhus där jag har förmånen att få jobba på förlossningen. Med den lilla vårdutbildning jag har var jag beredd på att få hjälpa till, men inte trodde jag att jag skulle få göra så här mycket. Jag tar prover, skriver in patienter, gör undersökningar & assisterar förlossningar och kejsarsnitt. Under senaste veckorna har jag till och med fått förlösa på egen hand då barnmorskorna tenderar att lämna mig ensam på salen.

Jag har även fått vara med och vaccinera spädbarn på sjukhuset & ute i byarna. Det är fantastiskt att få jobba på förlossningen, även om vissa saker är tuffa att se. Någon sa till mig att 80% av dem som avlider på sjukhuset här hade överlevt med svensk sjukvård, vilket talar för sig självt. Det finns stora behov av hjälpmedel, läkemedel, renovering & personal.

När jag inte jobbar sitter jag gärna under bananträdet och andas afrikaluft. Eller är med och sjunger i kören som jag fått haka på. Gudtjänsterna här nere är fyllda av sång, dans & mycket glädje. Folket i byn är så varma och gästfria. Dem skrattar mycket, både med och åt oss.

Jag konstaterar varje dag att Gud är så god som låter mig vara här den här våren. En sak som Gud talade till mig om alldedes i början när jag kom hit var att han varit här före mig. Innan jag kom hit kunde han redan namnet på varenda människa i den här byn. Han vet behoven. Jag behövde inte ta med Gud hit, han tog mig hit & visade mig att han har full kontroll – inget hänger på mina axlar. Den insikten ger en sån vila och glädje i att tjäna. Jag inspireras av hur människor verkligen lever hela sina liv med ett sådant Jesus-fokus. Det är så självklart här – att Gud är den ende.

Det är fantastiskt hur man kan åka till andra sidan jordklotet och fortfarande känna igen tonen av vår Gud samtidigt som allt är så totalt annorlunda. Och för mig blir det så tydligt att Gud verkligen är densamme här i Mpongwe som hemma i Equmeniakyrkan Kaxholmen.

Jag är så tacksam för förbön. Be också för Mpongwe, sjukhuset & församlingen här.

Kramar från mig
Maja Folkesson